Direktlänk till inlägg 8 december 2008

Nej, jag har inte anorexi eller Bulimi.

Av Emmelie Nilsson - 8 december 2008 21:03

Kan inte alla bara låta mig, min vikt och mina matvanor vara ifred?

Jag hör VARJE dag att jag är smal, underviktig eller benig. Nähä? Tror ni inte jag vet det? Om det är så hemskt att se på behöver ni inte titta, om ni tror att jag går upp i vikt för att ni påpekar det har ni fel. Om ni tror att jag inte vet om det kan ni också sluta för jag plågas av min spegelbild varje morgon. Var det vad ni ville höra?


Nej, jag har inte anorexi eller bulimi och jag lider inte av ätstörningar. Och nej, det är inget jag säger för att på nåt sätt "skydda" mig själv eller blunda för fakta. Sjuk är jag, men det är av helt andra anledningar. Jag har fel på ämnesomsättningen vilket gör att jag måste äta varannan timme för att inte svimma eller må dåligt. Det innebär att jag måste trycka i mig mat även om jag inte är hungrig, inte speciellt kul. Det innebär också att jag inte kan fara nånstans utan att planera mina mat-tider. Inte heller så kul.


Folk verkar tro att det är helt okej att påpeka mitt utseende på det sätt de gör. Som att det är okej att Slänga kommentarer på någon som är underviktig, som om jag valt det själv. Varje dag får jag kommentarer. Och det är inte uppmuntrande kommentarer eller kommentarer av avundsjuka. Det är nedvärderande kommentarer både i blick och i tonläge.

Jag har haft lärare som kallat mig äcklig och motbjudande, jag har haft mattanter (läs kärringar) som skrivit upp vad jag äter till lunch, jag har haft skolsköterskor och kuratorer som klampat in mitt under en lektion för att hämta mig. En kille på ett snabbmatställe kommenterade min beställning med: "Vad är det för mening att jag serverar dig mat när du ändå kommer spy upp det?". En kvinna kom fram till mig under en måltid på ett kinaställe och frågade om jag behövde någon att prata med för hennes dotter led också av hetsätning. En kille kom fram till mig på stan när jag gick mellan affärer och sa att jag inte borde gå för fort för då kommer det BARA vara ben och skinn kvar av mig.

Jag hör dagligen att jag är genomskinlig, spinkig, smal, äcklig eller undernärd. Folk lägger sig i vad jag äter och kommenterar min klädsel. har jag tighta kläder kommenterar dom hur smala mina armar och ben är. Har jag stora kläder viskar de om att jag har anorexia och försöker dölja det.


Mitt självförtroende har alltid varit i botten även om jag gör allt för att dölja det och även om jag gör allt för att försöka vara positiv och koppla bort vad andra säger. När man matas med negativa kommentarer varje dag är det fan inte lätt att tänka positivt.


Jag undrar ofta vad som gör att man kan hoppa på en människa med såna kommentarer? Är det lika okej att kommentera överviktiga människor? Jag förstår verkligen inte, jag skulle ALDRIG kommentera en människas kroppsstorlek för det är inte det jag ser när jag tittar på en människa.


Hur ser ni på saken?





 
ANNONS
 
stort och smått

stort och smått

8 december 2008 21:44

Intressant inlägg tycker jag! Försök tänk på att de flesta nog vill dig väl, även om det är svårt och nej, det är inte ok att kommentera någons kropp så. Jag är också ganska smal och får ofta höra att jag är benig, ser tanig ut, ser ut som en pinne - jag är 36 år och har fått tre barn!!! Känns inte helt jättekul att höra. Nu är du nog mkt smalare än vad jag är tror jag, men jag förstår hur du känner.

Människor verkar tro och tycka att det är helt ok att kritisera någon som de tycker är för smal, men frågan är, gör de det till någon de anser vara för tjock också??!! Förmodligen inte. Då är det inte lika ok, som till ngn som är smal.

Grrr. Jag gick igång här kände jag. : )

http://agneta.bloggagratis.se

 
Lena

Lena

8 december 2008 22:13

Du är perfekt precis som du är gumman!

http://lenadahlberg.blogg.se

 
Ingen bild

Elin

8 december 2008 22:16

You go girl! Jag tycker precis som du skriver. Jag har som tur är inte fått så himla mycket kommentarer om min vikt på sistone, även fast jag inte har gått upp ett gram. Och jag förstår verkligen dom tjocka som kommenterar ens vikt. Det är sinnessjukt!

 
Ida

Ida

8 december 2008 23:31

Det där inlägget var otroligt nödvändigt! Jag tror inte att folk förstår vad dom gör. Jag märker verkligen av det här varje gång jag umgås med dig och jag förstår att det sätter sina spår. Vissa kan säkert säga saker av omtanke, men man måste tänka sig för. Att man är smal innebär inte att man måste ha anorexia. Man kan vara cancersjuk (inte du emmelie), eller född sådan eller vad som helst! Hur roligt är det då att höra sådant flera gånger om dagen, varje dag?

Näe people, börja se till individen Emmelie i stället! Ni kommer att bli överraskade :)

http://id.bloggagratis.se

 
Malin

Malin

9 december 2008 01:15

Ganska intressant det här faktiskt!

Nog för att folk fäller kommentarer till mig också. Då handlar det inte om att vara undernärd eller anorektisk. Tvärtom. Av samma anledning som skolsköterskan ville prata med dig om anorexia, så fanns det folk som ville skicka mig till dietister. Detta är enbart av omtanke.

Men!

Däremot tror jag rent allmänt att folk är snabbare på att kläcka ur sig osmidiga kommentarer till personer som är smala. "Men du som är såååå smal kan ju itne ha svårt att hitta kläder" "Gud va du måste ha det bra som kan äta vad som helst och ändå vara så himla smal" osv.

Dett utan att tänkta på att folk faktiskt kan må dåligt över att höra detta.

Andra (och även jag ibland) inbillar oss att det inte är lika sårande. För smal vill ju alla va?

Att däremot kommentera folks övervikt är nästintill klassat som mobbning.

För inte fasen är det nån kommer till mig och klämmer på magen och kommenterar mina valkar och frågar "hur fasen kan du äta en pizza med den där kroppshyddan?"

Fan, nu har jag nog snart printat ner hela kommentar fältet. Skulle kunna fortsätta i en hel evighet känner ja.

Men nä, jag lägger ner. Men ett intressant ämne är det allt!

Jag tycker du är fin allafall :)

http://malindahlberg.bloggagratis.se

 
Emmelie

Emmelie

9 december 2008 08:40

Det jag menar är självklart inte att överviktiga aldrig får höra kommentarer. Det vet jag att de får och det är precis lika fel. (Inte mer fel, precis lika fel)
Förstår också att folk tänker så "smal vill ju alla va", men det är skillnad på smal och underviktig. De enda som kommenterar min vikt positivt är anorektiker, och det känns nästan ännu värre än kommentarerna jag får av övrigt folk.

Ett vardagligt exempel av kommentarer är "Men guuuud vad smal du är!! Du måste äta!" Det känns inte som om det är lika okej att rikta kommentaren mot en överviktig "Men guuuud vad tjock du är!! Sluta ät!"

För mig (och jag vet att det finns flera andra) är det precis lika jobbigt att höra att jag är smal. Eftersom jag inte själv valt att se ut som jag gör och ständigt väger mig för att se att jag inte gått ner nåt hekto. En vanlig maginfluensa där jag inte äter ordentligt på tre dagar leder till att jag tappar flera kilo och i värsta fall får läggas in med dropp. Jag kan alltså inte få magsjuka! Jag FÅR inte bli sjuk...

http://emmelienilsson.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Kicki sis

9 december 2008 09:34

Go girl! Du är så fin som du är!
Extra stor kram till dig från mig!

 
malin igen

malin igen

9 december 2008 09:41

Såg nu att du kommenterat ditt eget inlägg, vet inte om de va menat till mig?

-"Ett vardagligt exempel av kommentarer är "Men guuuud vad smal du är!! Du måste äta!" Det känns inte som om det är lika okej att rikta kommentaren mot en överviktig "Men guuuud vad tjock du är!! Sluta ät!"

Men iaf. Det är ju precis det jag menar! Så du inte missförstod mig :)



http://malindahlberg.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Prinsen

9 december 2008 11:55

Jag tycker iaf att du är fin som du är. Fast det vet du ju redan :D

 
Ingen bild

Jonna

9 december 2008 14:54

det finns jävla idioter alltså.
du är så himla fin och eftersom vi som är dina vänner vet att du alltid varit smal så är det så jävla dumt när folk säger nått. VEt mn inget ska mn inget säga heller.
puss påre! längtar till finlandsresan

 
Maria

Maria

9 december 2008 20:30

Jag hoppas verkligen att det är bisarrt skrivet och inte ett uns av sanning i ditt inlägg.
Om det är din verklighet så beklagar jag att jag tillhör släktet 'människa'.
Har folk inte viktigare saker att bry sig om så är det jävligt illa.
Måttligt upprörande. Som sagt, jag hoppas verkligen att det inte är sant...fast jag egentligen vet hur hemska människor kan vara.. och att det troligten är sant..
Ibland skäms man över att vara människa..

http://www.bijeda.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Maria

9 december 2008 20:42

Riktigt bra skrivet! Jag förstår faktiskt inte varför det ska vara på det här viset, det finns många som inte kan rå för hur man ser ut och jag tycker inte att man ska kommentera varandras utseende om man inte vet vad som ligger bakom det. Inte överhuvudtaget. Det finns många olika anledningar till varför man ser ut som man gör och jag tycker att det är bra att du står upp och säger vad du tycker. Du är så fin som du är och det hoppas jag att du vet!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Emmelie Nilsson - 16 februari 2009 12:41

Ny start! Här har ni adressen till min nya blogg.    http://fondkie.blogg.se ...

Av Emmelie Nilsson - 10 februari 2009 21:29

Det här halsbandet har jag letat i evigheter. Jag är förälskad. Om nån vänlig själ köper det åt mig så älskar jag den personen i all evighet. Jag MÅSTE ha det! ...

Av Emmelie Nilsson - 10 februari 2009 20:11

Blir en till sån här bara för att. Ska snart slänga fötterna i ett varmt fotbad med en kopp te i handen! Hoppas ni alla haft en bra dag.   Senaste människan: Som tilltalade dig: Mathias Du fikade med: Matilda. Fast det var bara jag som fikade! D...

Av Emmelie Nilsson - 10 februari 2009 19:43

DIG: Hur lång är du?- 1.68 cm. Och en halv. Vad vill du bli när du blir stor?- Jag är redan stor och på god väg att bli en framgångsrik hudvårdskonsult! Sen vill jag jobba som tatuerare samtidigt. Vad pluggar du nu? - Ingenting, det behövs inte....

Av Emmelie Nilsson - 9 februari 2009 21:34

Jag blev utmanad av Lena  Regler1.  Berätta sju personliga sanningar om dig själv.2.  Utmana sju personer.3.  Skriv ett meddelande i de sju personernas bloggar, så de vet att de blivit utmanade. Sju sanningar om mig:  1.  Lider av Emetofobi, vilket i...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se